Moja wariacja na temat zupy Minestrone: z cukinią, pomidorami, fasolką, selerem, marchewką, cebulą i pieczarkami.
Podana z makaronem.
Pyszna, pożywna zupa z dużą ilością warzyw.
Składniki:
średnia cukinia,
duża marchewka,
średnia cebula,
2 duże pomidory,
3 - 4 łodygi selera naciowego,
duża garść fasoli szparagowej (w mnie mrożona zielona i żółta)
4 pieczarki,
2 ząbki czosnku,
łyżka oliwy,
ok 1,5 l bulionu,
pieprz,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili,
sól,
makaron - ok 250 g (waga przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek w plastry. Do garnka dodajemy oliwę - wrzucamy cebulę i czosnek.
Marchew obieramy, kroimy w plastry dodajemy do cebuli.
Z selera możemy usunąć włókna za pomocą małego nożyka. Następnie kroimy na około 3 cm kawałki - dorzucamy do warzyw, mieszamy.
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy fasolkę.
Całość zalewamy bulionem.
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę - dodajemy do zupy wraz ze
słodką papryką oraz suszonymi pomidorami, pieprzem, gotujemy jeszcze 5-7
minut.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Zupę podajemy ciepłą wraz z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz