Zupa Minestrone

Moja wariacja na temat zupy Minestrone: z cukinią, pomidorami, fasolką, selerem, marchewką, cebulą i pieczarkami.
Podana z makaronem.
Pyszna, pożywna zupa z dużą ilością warzyw.


Składniki:

średnia cukinia,

duża marchewka,

średnia cebula,

2 duże pomidory,

3 - 4 łodygi selera naciowego,

duża garść fasoli szparagowej (w mnie mrożona zielona i żółta)

4 pieczarki,

2 ząbki czosnku, 

łyżka oliwy,

ok 1,5 l bulionu,

pieprz,

łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili,

sól,

makaron - ok 250 g (waga przed ugotowaniem)

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w dużą kostkę, czosnek w plastry. Do garnka dodajemy oliwę - wrzucamy cebulę i czosnek.

Marchew obieramy, kroimy w plastry dodajemy do cebuli.
Z selera możemy usunąć włókna za pomocą małego nożyka. Następnie kroimy na około 3 cm kawałki - dorzucamy do warzyw, mieszamy.
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy fasolkę.
Całość zalewamy bulionem.
Gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę - dodajemy do zupy wraz ze słodką papryką oraz suszonymi pomidorami, pieprzem, gotujemy jeszcze 5-7 minut.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Zupę podajemy ciepłą wraz z makaronem.


Komentarze