Danie jednogarnkowe z kiełbasą, pieczarkami, cebulą

 Danie jednogarnkowe - duża porcja obiadowa. Kiełbaska z cebulą, pieczarkami, fasolą czerwoną, kukurydzą w sosie z pomidorami. Pyszności!


Składniki:

500 g kiełbasy (w mnie podwawelska),

500 g cebuli,

250 g pomidorów,

250 g pieczarek,

fasola czerwona w puszce,

kukurydza konserwowa - puszka,

pęczek natki pietruszki,

250 ml bulionu,

80 g przecieru pomidorowego,

sól, pieprz, majeranek,

masło


Przygotowanie:

Kiełbasę kroimy w plastry.
Cebulę obieramy kroimy w grubsze pół plastry.

Podsmażamy razem na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w grube plastry. Dodajemy do kiełbasy, zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystko dodajemy do kiełbasy i pieczarek wraz z przecierem pomidorowym, mieszamy, dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze