Mięso z łopatki wieprzowej marynowane przez 24 godziny, a następnie pieczone przez 5 godzin w niskiej temperaturze. Podajemy jako mięso obiadowe do surówki czy frytek (np. z selera), ale możemy użyć także do burgera! Pyszne, dobrze doprawione i kruche!
Składniki:
1700 g mięsa z łopatki wieprzowej,
1/4 szklanki oleju,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka czosnku w proszku,
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
2 łyżki ketchupu,
łyżeczka ostrej musztardy,
łyżeczka soli,
łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Przyprawy (papryka, czosnek, majeranek, sól) a także olej, ketchup i musztardę mieszamy razem.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony.
Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Na około 30 minut przez wstawieniem do piekarnika wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika na 5 i pół godziny.
Po tym czasie mięso będzie mięciutkie. Za pomocą dwóch widelców "rozrywamy" mięso na mniejsze kawałki (robimy to bez wyjmowania z naczynia).
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńi pysznie smakuje :)
UsuńCzy przykrywamy czy nie??
OdpowiedzUsuńpod przykryciem
Usuń