Szarpana wieprzowina

Mięso z łopatki wieprzowej marynowane przez 24 godziny, a następnie pieczone przez 5 godzin w niskiej temperaturze. Podajemy jako mięso obiadowe do surówki czy frytek (np. z selera), ale możemy użyć także do burgera! Pyszne, dobrze doprawione i kruche!


Składniki:

1700 g mięsa z łopatki wieprzowej,

1/4 szklanki oleju,

łyżeczka słodkiej papryki,

łyżeczka czosnku w proszku,

pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,

2 łyżki ketchupu,

łyżeczka ostrej musztardy,

łyżeczka soli,

łyżeczka majeranku


Przygotowanie:

Przyprawy (papryka, czosnek, majeranek, sól) a także olej, ketchup i musztardę mieszamy razem.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso z każdej strony.
Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Na około 30 minut przez wstawieniem do piekarnika wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika na 5 i pół godziny.

Po tym czasie mięso będzie mięciutkie. Za pomocą dwóch widelców "rozrywamy" mięso na mniejsze kawałki (robimy to bez wyjmowania z naczynia).


Komentarze

Prześlij komentarz