Paprykarz domowy to świetna propozycja smarowidła na kanapki. Wykorzystać możemy prawie każdą rybę. Ja użyłam grillowanej miruny, ale sprawdzi się także wędzona makrela lub inna pieczona.
Składniki:
100 g ryżu (waga przed ugotowaniem),
duża cebula,
duża marchewka,
300 g ryby (u mnie waga po grillowaniu),
2 łyżki przecieru pomidorowego,
sól, pieprz,
słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka,
ostra papryka w proszku lub chili - pół łyżeczki,
150 ml bulionu,
łyżka oleju
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.
Marchew obieramy ze skóry, ścieramy na dużych oczkach na tartce, cebulę w drobną kostkę.
Podsmażamy na oleju przez 3-4 minuty. Zalewamy bulionem dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy ryż, rozdrobioną rybę, papryki w proszku, przecier pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do pojemniczka, studzimy.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz