Paprykarz domowy

 Paprykarz domowy to świetna propozycja smarowidła na kanapki. Wykorzystać możemy prawie każdą rybę. Ja użyłam grillowanej miruny, ale sprawdzi się także wędzona makrela lub inna pieczona.



Składniki:

100 g ryżu (waga przed ugotowaniem),

duża cebula,

duża marchewka,

300 g ryby (u mnie waga po grillowaniu),

2 łyżki przecieru pomidorowego,

sól, pieprz,

słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka,

ostra papryka w proszku lub chili - pół łyżeczki,

150 ml bulionu,

łyżka oleju

 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.

Marchew obieramy ze skóry, ścieramy na dużych oczkach na tartce, cebulę w drobną kostkę.
Podsmażamy na oleju przez 3-4 minuty. Zalewamy bulionem dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy ryż, rozdrobioną rybę, papryki w proszku, przecier pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do pojemniczka, studzimy.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Komentarze