Sałatka ziemniaczana ze śledziem

 Prosta i pyszna sałatka ziemniaczana ze śledziem, ogórkiem konserwowym, cebulką i szczypiorkiem. Sprawdzi się na świątecznym stole, ale także na imprezach i spotkaniach rodzinnych.


Składniki:

500 g  ziemniaków,

3 filety śledziowe a'la matjas,

3 duże ogórki konserwowe,

mała cebula,

pęczek szczypiorku,

duża czubata łyżka śmietany 18%,

łyżeczka majonezu,

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Studzimy i kroimy w kostkę.
W tym czasie śledzie moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (ok 30 minut, jeśli są za bardzo słone wymienić wodę i ponownie 30 minut).
Rybę kroimy w małą kostkę wraz z ogórkiem konserwowym. Cebule kroimy bardzo drobno. Szczypiorek siekamy.
Śmietanę mieszamy z majonezem.
Wszystkie składniki: ziemniaki, śledź, ogórki, cebulę, szczypiorek śmietanę z majonezem mieszamy razem (możemy zostawić trochę szczypiorku do dekoracji na wierzch). Całość doprawiamy pieprzem.


Komentarze