Prosta i pyszna sałatka ziemniaczana ze śledziem, ogórkiem konserwowym, cebulką i szczypiorkiem. Sprawdzi się na świątecznym stole, ale także na imprezach i spotkaniach rodzinnych.
Składniki:
500 g ziemniaków,
3 filety śledziowe a'la matjas,
3 duże ogórki konserwowe,
mała cebula,
pęczek szczypiorku,
duża czubata łyżka śmietany 18%,
łyżeczka majonezu,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Studzimy i kroimy w kostkę.
W tym czasie śledzie moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (ok 30 minut, jeśli są za bardzo słone wymienić wodę i ponownie 30 minut).
Rybę kroimy w małą kostkę wraz z ogórkiem konserwowym. Cebule kroimy bardzo drobno. Szczypiorek siekamy.
Śmietanę mieszamy z majonezem.
Wszystkie składniki: ziemniaki, śledź, ogórki, cebulę, szczypiorek śmietanę z majonezem mieszamy razem (możemy zostawić trochę szczypiorku do dekoracji na wierzch). Całość doprawiamy pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz