Ciasto karmelek bez pieczenia

 Ciasto na herbatnikach z masą krówkową słony karmel, masą budyniową, całość przykrywa puszysta bita śmietana z mascarpone. Słodkie bardzo smaczne ciasto bez pieczenia na każdą okazję.


Składniki:

na blachę 40 x 35 cm

herbatniki półtora opakowania,

masa krówkowa słony karmel - 1 puszka,

1 litr mleka,

200 g miękkiego masła,

3 budynie słony karmel,

opakowanie podłużnych biszkoptów, 

330 ml śmietany 30%,

250 g mascarpone,

1/3 szklanki cukru białego,

4 czubate łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

Dno formy wykładamy herbatnikami, smarujemy je masą krówką i przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Proszek budyniowy rozrabiamy w 500 ml mleka, pozostałą część podgrzewamy wraz z cukrem białym. Dodajemy rozrobiony budyń. Podgrzewamy mieszając, aby nie przywarł nam do dna, do czasu aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy masa będzie już zimna, ubijamy miękkie masło przez 3-4 minuty na wysokich obrotach, a następnie partiami dodajemy budyń. Miksemy tylko do połączenia się składników - masa musi być gładka.

Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki, układamy na niej biszkopty.

Zimną śmietanę ubijemy wraz z cukrem pudrem przez około 2-3 minuty na wysokich obrotach, następnie stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy aż masa będzie jednolita.
Wykładamy na biszkopty.

Całe ciasto wkładamy do lodówki min. na noc.
Najlepiej smakuje po 24 godzinach chłodzenia.


Komentarze