Indyk po meksykańsku

 Filet z indyka z warzywami: papryką, fasolką czerwoną, cebulą, kukurydzą w pomidorach. Lekko pikantne, rozgrzewające danie, które świetnie smakuje podane z ryżem.


Składniki:

600 g filetu z indyka,

280 g kukurydzy konserwowej (2 małe puszki),

puszka czerwonej fasoli konserwowej,

duża cebula czerwona,

pół papryki czerwonej,

cała papryka żółta,

pomidory z puszki,

sól,

szczypta pieprzu cayenne,

łyżka suszonych pomidorów z chili,

2 łyżki słodkiej papryki,

łyżka oleju,

100 ml bulionu,

natka pietruszki


Przygotowanie:

Filet kroimy w kostkę około 2 x 2 cm. Posypujemy solą oraz słodką papryką. Podsmażamy na oleju przez 5-7 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz paprykę - podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę (można ją wcześniej przepłukać), pomidory oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.



Komentarze