Filet z indyka z warzywami: papryką, fasolką czerwoną, cebulą, kukurydzą w pomidorach. Lekko pikantne, rozgrzewające danie, które świetnie smakuje podane z ryżem.
Składniki:
600 g filetu z indyka,
280 g kukurydzy konserwowej (2 małe puszki),
puszka czerwonej fasoli konserwowej,
duża cebula czerwona,
pół papryki czerwonej,
cała papryka żółta,
pomidory z puszki,
sól,
szczypta pieprzu cayenne,
łyżka suszonych pomidorów z chili,
2 łyżki słodkiej papryki,
łyżka oleju,
100 ml bulionu,
natka pietruszki
Przygotowanie:
Filet kroimy w kostkę około 2 x 2 cm. Posypujemy solą oraz słodką papryką. Podsmażamy na oleju przez 5-7 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz paprykę - podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę (można ją wcześniej przepłukać), pomidory oraz pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz