Kurczak w sosie pieczarkowym z porem

 Filet z kurczaka w pysznym, delikatnym sosie z pieczarkami, porem i cebulą z niewielką ilością mascarpone. Świetnie smakuje z kaszą, makaronem, ale także np. z gotowanym brokułem.


Składniki:

200 g filetu z kurczaka,

250 g pieczarek,

por - biała i jasnozielona część ok 200g,

cebula,

sól, pieprz,

25 g sera mascarpone,

200 ml bulionu,

łyżka oliwy,

koperek.


Przygotowanie:

Filet kroimy w kostkę, posypujemy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na oliwie kilka minut aż mięso będzie gotowe. Zdejmujemy z patelni.

Pieczarki oczyszczamy kroimy w grube plastry.
Por i cebulę kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy kilka chwil aż się lekko zarumienią. Następnie dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem na małym przez około 20 minut aż warzywa zmiękną.
Dodajemy usmażone filety oraz mascarpone - dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, aby składniki się połączyły.

Przed podaniem posypujemy koperkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz