Filet z kurczaka w pysznym, delikatnym sosie z pieczarkami, porem i cebulą z niewielką ilością mascarpone. Świetnie smakuje z kaszą, makaronem, ale także np. z gotowanym brokułem.
Składniki:
200 g filetu z kurczaka,
250 g pieczarek,
por - biała i jasnozielona część ok 200g,
cebula,
sól, pieprz,
25 g sera mascarpone,
200 ml bulionu,
łyżka oliwy,
koperek.
Przygotowanie:
Filet kroimy w kostkę, posypujemy solą oraz pieprzem. Podsmażamy na oliwie kilka minut aż mięso będzie gotowe. Zdejmujemy z patelni.
Pieczarki oczyszczamy kroimy w grube plastry.
Por i cebulę kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy kilka chwil aż się lekko zarumienią. Następnie dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem na małym przez około 20 minut aż warzywa zmiękną.
Dodajemy usmażone filety oraz mascarpone - dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, aby składniki się połączyły.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Smakowicie wygląda to danie. Chętnie je skosztuję.
OdpowiedzUsuń