Pieczeń z grzybami

 Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem grzybów i marchewki. Można podać na kanapki na zimno, ale także na ciepło jako obiad z dobrym sosem i ziemniakami.


Składniki:

500 g mięsa mielonego,

2 średniej wielkości marchewki,

pół czerwonej cebuli

grzyby (w mnie mrożone, waga po rozmrożeniu: 200 g
w sezonie dodajemy świeże grzyby (po wcześniejszym obgotowaniu)

2 jajka,

2 łyżki bułki tartej,

sól, pieprz ziołowy, tymianek,

łyżeczka przyprawy do wieprzowiny


Przygotowanie:

Marchew obieramy, ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Grzyby kroimy w kostkę.
Do mięsa dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu ziołowego, odrobinę tymianku, przyprawę do wieprzowiny, warzywa, grzyby, jajka oraz bułkę tartę.

Całość wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły.

Formę małej keksówki wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy mięso do formy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.



Komentarze