Rolada szpinakowa z łososiem

 Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem. Łatwa w przygotowaniu przekąska, która bardzo ładnie prezentuje się na stole świątecznym i imprezowym.
U mnie serek chrzanowy, ale może też dodać łagodniejszy naturalny.


Składniki:

450 g mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem),

250 g serka kanapkowego chrzanowego,

100 g wędzonego łososia,

kilka gałązek koperku,

2 małe ząbki czosnku,

3 jajka L,

sól, pieprz


Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do odsączonego szpinaku dodajemy żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy.
Białka dodajemy stopniowo do zielonej masy delikatnie mieszając do połączenia się składników.
Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 15minut.

Po tym czasie wyjmujemy masę szpinakową z formy, przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w rulon. Pozostawiamy ją do całkowitego wystudzenia.

Delikatnie odwijamy, smarujemy całość serkiem, układamy łososia oraz kilka gałązek koperku.
Całość ponownie zwijamy w roladę, owijamy folią spożywczą lub aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem kroimy na około 1,5 -2 cm kawałki.


Komentarze