Pyszna sałatka ze śledziem, buraczkami, jajkiem, jabłkiem. Łatwa w przygotowaniu, smaczna i ma piękny kolor. Sprawdzi się zarówno na kolację, imprezę jak i na świąteczny stół.
Składniki:
filetów ze śledzia a'la matjas,
250 g ugotowanych buraczków,
3 jajka,
duże jabłko,
2 łyżki majonezu,
łyżeczka jogurtu greckiego,
pieprz,
szczypiorek .
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli po tym czasie będą nadal bardzo słone, wymieniamy wodę i moczymy kolejne 30 minut. Kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę. Jabłko obieramy ze skóry kroimy w kostkę
Do śledzi dodajemy jajka, jabłko, majonez, buraczki, jogurt, pieprz i mieszamy.
Szczypiorek siekamy - posypujemy sałatkę.
A kiedy dodajemy buraczki?
OdpowiedzUsuńDodajemy do śledzi wraz z jabłkiem 🙂
Usuń