Szynka pieczona jako wędlina na kanapki. Pyszne mięso, marynowane w soli peklowej z przyprawami. Świetnie sprawdzi się kanapki na co dzień, ale także na świąteczny stół.
Składniki:
ok 1,2 kg szynki wieprzowej,
50 g soli peklowej,
łyżeczka czosnku w proszku,
łyżeczka majeranku,
łyżeczka suszonych pomidorów z chili,
3-4 liście laurowe
Przygotowanie:
Do około 1 litra wody dodajemy przyprawy, które zagotowujemy. Studzimy a następnie dodajemy sól peklową, którą dokładnie rozpuszczamy.
Z mięsa odcinamy nadmiar tłuszczu. Wkładamy do zalewy na 5 dni. Po 3 dniach obracamy mięso na drugą stronę.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarka.
Pieczemy pod przykryciem przez ok 75 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie kroimy w plastry.
Idealnie wypieczona :)
OdpowiedzUsuń