Szynka pieczona (wędlina)

 Szynka pieczona jako wędlina na kanapki. Pyszne mięso, marynowane w soli peklowej z przyprawami. Świetnie sprawdzi się kanapki na co dzień, ale także na świąteczny stół.




Składniki:

ok 1,2 kg szynki wieprzowej,

50 g soli peklowej,

łyżeczka czosnku w proszku,

łyżeczka majeranku,

łyżeczka suszonych pomidorów z chili,

3-4 liście laurowe


Przygotowanie:

Do około 1 litra wody dodajemy przyprawy, które zagotowujemy. Studzimy a następnie dodajemy sól peklową, którą dokładnie rozpuszczamy.
Z mięsa odcinamy nadmiar tłuszczu. Wkładamy do zalewy na 5 dni. Po 3 dniach obracamy mięso na drugą stronę.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarka.
Pieczemy pod przykryciem przez ok 75 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a następnie kroimy w plastry.

zobacz też inne przepisy na wędlinę i pieczenie TUTAJ

Komentarze

Prześlij komentarz