Zupa chrzanowa (krem)

Kremowa zupa chrzanowa podana z białą kiełbasą i jajkiem. Pyszna propozycja pikantnej zupy na codzienny obiad, ale i na Wielkanoc.


Składniki:

500 g ziemniaków,

2 pietruszki,

3 duże białe kiełbasy,

ugotowane jajka,

3 ząbki czosnku,

100 - 120 g tartego chrzanu ze słoiczka,

2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,

sól,

ziele angielskie, liście laurowe


Przygotowanie:

Do około 1200 ml wody dodajemy łyżeczkę soli, kilka liści laurowych, obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy. Dodajemy białą kiełbasę - zmniejszamy ogień, parzymy kiełbasę przez około 20 minut (woda nie może się gotować, ale musi być gorąca).

Wyjmujemy kiełbasę.

Wyjmujemy ziarna ziela i liście laurowe.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę (szybciej się ugotują). Zwiększamy ogień, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy chrzan oraz śmietanę/ jogurt. Dokładanie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy gorącą z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kawałkami białej kiełbasy.


Komentarze