Kremowa zupa chrzanowa podana z białą kiełbasą i jajkiem. Pyszna propozycja pikantnej zupy na codzienny obiad, ale i na Wielkanoc.
Składniki:
500 g ziemniaków,
2 pietruszki,
3 duże białe kiełbasy,
ugotowane jajka,
3 ząbki czosnku,
100 - 120 g tartego chrzanu ze słoiczka,
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
sól,
ziele angielskie, liście laurowe
Przygotowanie:
Do około 1200 ml wody dodajemy łyżeczkę soli, kilka liści laurowych, obrane ząbki czosnku. Zagotowujemy. Dodajemy białą kiełbasę - zmniejszamy ogień, parzymy kiełbasę przez około 20 minut (woda nie może się gotować, ale musi być gorąca).
Wyjmujemy kiełbasę.
Wyjmujemy ziarna ziela i liście laurowe.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę (szybciej się ugotują). Zwiększamy ogień, gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy chrzan oraz śmietanę/ jogurt. Dokładanie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą.
Podajemy gorącą z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kawałkami białej kiełbasy.
Komentarze
Prześlij komentarz