Zupa z mięsem mielonym, kapustą, ryżem, pomidorami. Pysznie danie jednogarnkowe.
Składniki:
600 g mięsa mielonego,
pół główki białej kapusty,
pomidory w puszce,
2 cebule,
100 g ryżu,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
pęczek koperku,
sól, pieprz,
ok 1200 ml bulionu,
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Mięso mielone (u mnie z indyka, ale może być wieprzowe lub mieszane) podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem - do lekkiego zarumieniania. Dodajemy posiekaną cebulę i chwilę jeszcze podsmażamy.
Zalewamy bulionem, gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz suchy ryż - gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut, aż kapusta i ryż będą miękkie. Dodajmy pomidory, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz