Zupa gołąbkowa

 Zupa z mięsem mielonym, kapustą, ryżem, pomidorami. Pysznie danie jednogarnkowe.


Składniki:

600 g mięsa mielonego,

pół główki białej kapusty,

pomidory w puszce,

2 cebule,

100 g ryżu,

2 łyżki przecieru pomidorowego,

pęczek koperku,

sól, pieprz,

ok 1200 ml bulionu,

2 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Mięso mielone (u mnie z indyka, ale może być wieprzowe lub mieszane) podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem - do lekkiego zarumieniania. Dodajemy posiekaną cebulę i chwilę jeszcze podsmażamy.
Zalewamy bulionem, gotujemy około 10 minut.
Następnie dodajemy posiekaną kapustę oraz suchy ryż - gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut, aż kapusta i ryż będą miękkie. Dodajmy pomidory, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.



Komentarze