Malinowy sernik na zimno

Ciasto na serkach homogenizowanych z dodatkiem malin - u mnie mrożone, ale w sezonie można użyć świeżych. 

 Pyszny, orzeźwiający, słodki i jednocześnie lekko  kwaśny deser.


 Składniki:

na okrągłą formę 24 cm

3 galaretki malinowe,

300 ml wody

450 g malin

1 kg serka homogenizowanego

pół opakowania okrągłych biszkoptów


Przygotowanie:

Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 300 ml wody. Mieszamy, odstawiamy do chwili aż będzie już lekko tężejąca - co jakiś czas mieszając.
Dodajemy serki homogenizowane oraz garść malin - dokładnie mieszamy.

W międzyczasie trzecią galaretkę rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Studzimy.

Dno formy wykładamy biszkoptami, następnie masą z serków, na wierzch wykładamy pozostałe zamrożone maliny. Gdy galaretka będzie zimna, wylewamy stopniowo i powoli na maliny.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Komentarze