Pieczony schab z pieczarkami i porem

 Pieczony schab faszerowany pieczarkami i porem. Lekko pikantny farsz i pysznie doprawione mięso. Możemy podać na ciepło do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska na imprezowym czy świątecznym stole.


Składniki:

 700 g schabu,

150 g pieczarek,

około 15 cm kawałek pora,

łyżka przyprawy do wieprzowiny,

płaska łyżeczka słodkiej papryki,

duża szczypta pieprzu ziołowego,

sól,

łyżeczka czosnku w proszku,

mała szczypta suszonego jalapeno,

łyżka masła

 

Przygotowanie:

Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Robimy kieszonkę (za pomocą dłuższego noża), gdzie schowamy  nasz farsz. Przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką oraz pieprzem ziołowym nacieramy mięso z każdej strony.

Pieczarki kroimy wraz z porem w małą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła dodając szczyptę soli, czosnek oraz jalapeno. Podsmażamy aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Możemy zabezpieczyć za pomocą wykałaczek końcówkę schabu, aby farsz nam za bardzo nie wypadł. Nadmiar przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z całym schabem. Pieczemy pod przykryciem.
Wstawiamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

Najlepiej kroi się mięso po ostygnięciu będąc w temperaturze pokojowej.

 


Komentarze