Pieczony schab faszerowany pieczarkami i porem. Lekko pikantny farsz i pysznie doprawione mięso. Możemy podać na ciepło do obiadu, ale świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska na imprezowym czy świątecznym stole.
Składniki:
700 g schabu,
150 g pieczarek,
około 15 cm kawałek pora,
łyżka przyprawy do wieprzowiny,
płaska łyżeczka słodkiej papryki,
duża szczypta pieprzu ziołowego,
sól,
łyżeczka czosnku w proszku,
mała szczypta suszonego jalapeno,
łyżka masła
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Robimy kieszonkę (za pomocą dłuższego noża), gdzie schowamy nasz farsz. Przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką oraz pieprzem ziołowym nacieramy mięso z każdej strony.
Pieczarki kroimy wraz z porem w małą kostkę. Podsmażamy na łyżce masła dodając szczyptę soli, czosnek oraz jalapeno. Podsmażamy aż z pieczarek odparuje nadmiar wody.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Możemy zabezpieczyć za pomocą wykałaczek końcówkę schabu, aby farsz nam za bardzo nie wypadł. Nadmiar przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z całym schabem. Pieczemy pod przykryciem.
Wstawiamy na nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.
Najlepiej kroi się mięso po ostygnięciu będąc w temperaturze pokojowej.
Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz