Lody truskawkowe na śmietanie z dodatkiem mascarpone. Pyszne, domowe i owocowe!
Składniki:
500 g truskawek,
200 ml śmietany 30%,
250 g mascarpone,
50 g cukru białego,
łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Z truskawek usuwamy szypułki. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy biały cukier, dokładnie mieszamy.
Zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez około minutę. Dodajemy cukier i mascarpone - miksujemy do połączenia się składników.
Dodajemy truskawki i mieszamy za pomocą trzepaczki.
Przelewamy do pojemniczka - może być z zamknięciem.
Po 30 minutach mieszamy. Odstawiamy do zamrażalnika, po czym robimy tak jeszcze dwa razy.
Po tym czasie możemy zrobić kulki lodów i podawać lub przechować w zamrażalniku.
Jeśli nie chcemy robić gałek, to należy wyjąć lody na około 20 minut przed podaniem, żeby się łatwiej nakładało.
Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz