Lody truskawkowe

 Lody truskawkowe na śmietanie z dodatkiem mascarpone. Pyszne, domowe i owocowe!


Składniki:

500 g truskawek,

200 ml śmietany 30%,

250 g mascarpone,

50 g cukru białego,

łyżka cukru pudru


Przygotowanie:

Z truskawek usuwamy szypułki. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy biały cukier, dokładnie mieszamy.

Zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez około minutę. Dodajemy cukier i mascarpone - miksujemy do połączenia się składników.

Dodajemy truskawki i mieszamy za pomocą trzepaczki.

Przelewamy do pojemniczka - może być z zamknięciem.

Po 30 minutach mieszamy. Odstawiamy do zamrażalnika, po czym robimy tak jeszcze dwa razy.

Po tym czasie możemy zrobić kulki lodów i podawać lub przechować w zamrażalniku.

Jeśli nie chcemy robić gałek, to należy wyjąć lody na około 20 minut przed podaniem, żeby się łatwiej nakładało.

 

Smacznego! ;)


Komentarze

Ciasto jesienny BIT

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Najlepsze ciasto z jabłkami

Kiesznki z łososiem

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec