Babka ziemniaczana z cebulą, kiełbasą i boczkiem. Smakuje wyśmienicie podana ze śmietaną i szczypiorkiem. Łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg ziemniaków (waga przed obraniem),
3 średnie cebule,
1 kiełbasa podwawelska,
200 g boczku w cienkich plastrach,
sól, pieprz,
łyżka majeranku,
2-3 łyżki mąki
olej,
pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę.
Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na lekko złocisty kolor.
Następnie podsmażamy kiełbasę z boczkiem do zarumienienia.
Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę.
Dokładnie mieszamy.
Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Przekładamy masę ziemniaczaną.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę, aż całość będzie złoto-brązowa.
Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz