Babka ziemniaczana

 Babka ziemniaczana z cebulą, kiełbasą i boczkiem. Smakuje wyśmienicie podana ze śmietaną i szczypiorkiem. Łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.


Składniki:

1 kg ziemniaków (waga przed obraniem),

3 średnie cebule,

1 kiełbasa podwawelska,

200 g boczku w cienkich plastrach,

sól, pieprz,

łyżka majeranku,

2-3 łyżki mąki

olej,

pół łyżczki masła + bułka tarta do obsypania formy.


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.

Cebulę kroimy w dużą kostkę. Kiełbaskę i boczek w małą kostkę.

Cebulę podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju na lekko złocisty kolor.

Następnie podsmażamy kiełbasę z boczkiem do zarumienienia.

Z ziemniaków odsączamy nadmiar wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, kiełbasę, boczek, dużą szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz mąkę.

Dokładnie mieszamy.

Okrągłą formę 28cm, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Przekładamy masę ziemniaczaną.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę, aż całość będzie złoto-brązowa.

Smacznego! ;)



Komentarze

Faszerowane pieczarki

Sałatka z figami

Twarożek z koperkiem

Zapiekana filety a'la pizza

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec