Szaszłyki z kiełbasą i ziemniakami

 Szaszłyki z kiełbasą, ziemniakami, cebulą i papryką. W sezonie grillowym przygotowujemy na tradycyjnym grillu, poza sezonem możemy na elektrycznym, a nawet w piekarniku.
Przygotowane dzień wcześniej świetnie sprawdzi się do lunchboxa do pracy!


Składniki:

400 g małych ziemniaków (u mnie młode), 

Ok 350 g kiełbasy (u mnie zwyczajna, ale może być każda inna ulubiona na grilla),

pół dużej papryki,

pół dużej cebuli,

2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków,

pół łyżeczki soli


Przygotowanie:

Ziemniaki oczyszczamy - dokładnie myjemy jeśli chcemy młode ze skórką, jeśli nie to obieramy ze skóry.

Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5-7 minut - ziemniaki muszą być lekko podgotowane.

Kiełbasę kroimy na 2 cm plastry.
Cebulę kroimy na 4 części, po czym rozdzielamy warstwy.
Paprykę kroimy w większą kostkę.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: ziemniaka (jeśli jest duży, można przekroić na pół), kiełbasę, cebul, paprykę i potarzamy do końca patyczka.
Robimy tak do wyczerpania składników.

Posypujemy przyprawą do ziemniaków.

Grillujemy z każdej strony, aż ziemniaki będą zarumienione, a kiełbasa gotowa.

Lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.


Smacznego! ;)


Komentarze