Szaszłyki z kiełbasą, ziemniakami, cebulą i papryką. W sezonie grillowym przygotowujemy na tradycyjnym grillu, poza sezonem możemy na elektrycznym, a nawet w piekarniku.
Przygotowane dzień wcześniej świetnie sprawdzi się do lunchboxa do pracy!
Składniki:
400 g małych ziemniaków (u mnie młode),
Ok 350 g kiełbasy (u mnie zwyczajna, ale może być każda inna ulubiona na grilla),
pół dużej papryki,
pół dużej cebuli,
2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków,
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemniaki oczyszczamy - dokładnie myjemy jeśli chcemy młode ze skórką, jeśli nie to obieramy ze skóry.
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5-7 minut - ziemniaki muszą być lekko podgotowane.
Kiełbasę kroimy na 2 cm plastry.
Cebulę kroimy na 4 części, po czym rozdzielamy warstwy.
Paprykę kroimy w większą kostkę.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: ziemniaka (jeśli jest duży, można przekroić na pół), kiełbasę, cebul, paprykę i potarzamy do końca patyczka.
Robimy tak do wyczerpania składników.
Posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Grillujemy z każdej strony, aż ziemniaki będą zarumienione, a kiełbasa gotowa.
Lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.
Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz