Filet z kurczaka w sosie z ananasem, papryką, marchewką. Słodki i lekko kwaśny dzięki dodatkowi cytryny. Dużo warzyw i duża porcja dla kilku osób!
Składniki:
600 g filetu z kurczaka,
3 duże papryki,
4 średniej wielkości marchewki,
ananas w puszce w kostce,
duża soczysta cytryna,
2 łyżki mąki,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
400 ml bulionu,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki,
sól
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, opruszamy solą oraz mąką.
Paprykę kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy w słupki.
Mięso podsmażamy na oleju przez 2-3 minuty, dodajemy paprykę, marchew, przecier pomidorowy, słodką paprykę i ostrą - podsmażamy przez 5 minut. Zalewamy bulionem, dusimy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie, dodajemy ananasa z puszki wraz z sokiem.
Z cytryny wyciskamy sok - dodajemy do całości - mieszamy i zostawiamy jeszcze na średnim ogniu 3-4 minuty, aby smaki się połączyły.
Podajemy z ryżem lub makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz