Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

 Filet z kurczaka w sosie z ananasem, papryką, marchewką. Słodki i lekko kwaśny dzięki dodatkowi cytryny. Dużo warzyw i duża porcja dla kilku osób!


Składniki:

600 g filetu z kurczaka,

3 duże papryki,

4 średniej wielkości marchewki,

ananas w puszce w kostce,

duża soczysta cytryna,

2 łyżki mąki,

2 łyżki oleju,

2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 

400 ml bulionu,

łyżka słodkiej papryki w proszku,

szczypta ostrej papryki,

sól


Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, opruszamy solą oraz mąką. 

Paprykę kroimy w kostkę, marchew obieramy i kroimy w słupki.

Mięso podsmażamy na oleju przez 2-3 minuty, dodajemy paprykę, marchew, przecier pomidorowy, słodką paprykę i ostrą - podsmażamy przez 5 minut. Zalewamy bulionem, dusimy przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie, dodajemy ananasa z puszki wraz z sokiem.
Z cytryny wyciskamy sok - dodajemy do całości - mieszamy i zostawiamy jeszcze na średnim ogniu 3-4 minuty, aby smaki się połączyły.

Podajemy z ryżem lub makaronem.

Komentarze

Najlepsze ciasto z jabłkami

Kiesznki z łososiem

Twarożek z koperkiem

Sałatka z figami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec