Zupa cebulowa z grzankami

 Zupa cebulowa na winie z grzankami z serem.
Danie, które przygotowujemy w jednym garnku,
propozycja podania w dwóch wariantach.


Składniki:

1200g cebuli żółtej (waga po obraniu),

1litr bulionu,

300 ml wina białego (najlepiej wytrawnego),

2 łyżki masła,

sól, grubomielony pieprz,

łyżeczka przyprawy prowansalskiej


dodatkowo:

bagietka
ulubiony ser żółty,
oliwa,
1-2 ząbki czosnku


Przygotowanie:

Obraną cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry.
Do garnka dodajemy masło oraz cebulę. Podsmażamy co jakiś czas mieszając, aż zacznie nam lekko brązowieć, ale tak, aby nam się nie spaliła.
Dodajemy wino - mieszamy dokładnie z dna gotujemy około 5 minut, a następnie dodajemy bulion oraz zioła prowansalskie.

Gotujemy pod przykryciem przez 25-30 minut, aż cebula będzie miękka - co jakiś czas przemieszać.

Doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem.

Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę dodajemy do 2-3 łyżek oliwy. Smarujemy pieczywo, układamy ser.

 

Propozycja podania numer 1: zupę przelewamy do naczyń żaroodpornych, układamy na wierzchu bagietkę, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się rozpuści.

Propozycja podania numer 2: przygotowane kromki bagietki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut, podajmy z ciepłą zupą.


Komentarze

Najlepsze ciasto z jabłkami

Kiesznki z łososiem

Twarożek z koperkiem

Sałatka z figami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec