Zupa cebulowa na winie z grzankami z serem.
Danie, które przygotowujemy w jednym garnku, propozycja podania w dwóch wariantach.
Składniki:
1200g cebuli żółtej (waga po obraniu),
1litr bulionu,
300 ml wina białego (najlepiej wytrawnego),
2 łyżki masła,
sól, grubomielony pieprz,
łyżeczka przyprawy prowansalskiej
dodatkowo:
bagietka
ulubiony ser żółty,
oliwa,
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy na pół, a następnie w plastry.
Do garnka dodajemy masło oraz cebulę. Podsmażamy co jakiś czas mieszając, aż zacznie nam lekko brązowieć, ale tak, aby nam się nie spaliła.
Dodajemy wino - mieszamy dokładnie z dna gotujemy około 5 minut, a następnie dodajemy bulion oraz zioła prowansalskie.
Gotujemy pod przykryciem przez 25-30 minut, aż cebula będzie miękka - co jakiś czas przemieszać.
Doprawiamy do smaku solą, oraz pieprzem.
Bagietkę kroimy na kromki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę dodajemy do 2-3 łyżek oliwy. Smarujemy pieczywo, układamy ser.
Propozycja podania numer 1: zupę przelewamy do naczyń żaroodpornych, układamy na wierzchu bagietkę, zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser nam się rozpuści.
Propozycja podania numer 2: przygotowane kromki bagietki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 5-7 minut, podajmy z ciepłą zupą.
Komentarze
Prześlij komentarz