Zupa dyniowa z batatem

 Pyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni.


Składniki:

dynia hokkaido,

pół dużego batata,

duży ziemniak,

bulion,

szczypta papryki chili pieprz cayenne

pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek)


Przygotowanie:

Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.

Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę.

Całość wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem tak, żeby tylko lekko przykrył zawartość.
Gotujemy na średnim ogniu około 20-25 minut aż wszystko będzie miękkie.

Następnie blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem.

Przed podaniem posypujemy pestkami dyni, możemy podać także ze śmietaną lub jogurtem greckim.



Komentarze

Ciasto jesienny BIT

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Najlepsze ciasto z jabłkami

Kiesznki z łososiem

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec