Pyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni.
Składniki:
dynia hokkaido,
pół dużego batata,
duży ziemniak,
bulion,
szczypta papryki chili pieprz cayenne
pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek)
Przygotowanie:
Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.
Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę.
Całość wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem tak, żeby tylko lekko przykrył zawartość.
Gotujemy na średnim ogniu około 20-25 minut aż wszystko będzie miękkie.
Następnie blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem.
Przed podaniem posypujemy pestkami dyni, możemy podać także ze śmietaną lub jogurtem greckim.
Komentarze
Prześlij komentarz