Zupa dyniowa z batatem

 Pyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni.


Składniki:

dynia hokkaido,

pół dużego batata,

duży ziemniak,

bulion,

szczypta papryki chili pieprz cayenne

pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek)


Przygotowanie:

Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę.

Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę.

Całość wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem tak, żeby tylko lekko przykrył zawartość.
Gotujemy na średnim ogniu około 20-25 minut aż wszystko będzie miękkie.

Następnie blendujemy na gładką masę, doprawiamy pieprzem.

Przed podaniem posypujemy pestkami dyni, możemy podać także ze śmietaną lub jogurtem greckim.



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec