Chlebek bananowo - dyniowy

 Chlebek a właściwie to ciasto bananowe z dynią i orzechami. Pyszna jesienna propozycja na coś słodkiego do kawy oraz świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Pyszne, wilgotne ciasto pachnące cynamonem, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu.


Składniki:

(na małą keksówkę)

4 dojrzałe banany, 

300 g dyni (u mnie Hokkaido),

100 g orzechów (u mnie mix: orzechy włoskie, laskowe, migdały, nerkowce),

125 g mąki,

30 ml oleju,

3 jajka,

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

łyżeczka cynamonu

opcjonalnie 30 g cukru

płatki migdałów


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

Orzechy lekko siekamy - kilka zostawiamy do ułożenia na wierzchu ciasta.

Dynię kroimy myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 aż dynia będzie całkowicie miękka.

Rozgniatamy ją np. za pomocą widelca.

Dodajemy 3 obrane ze skóry dojrzałe banany, które również rozgniatamy.

Dodajemy pozostałe mokre składniki czyli jajka i olej - dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, orzechy, (opcjonalnie cukier) Mieszamy do połączenia się składników.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.

Czwartego banana obieramy ze skóry, kroimy na pół układamy na wierzchu ciasta wraz z kilkoma orzechami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 -55 minut.

Ciasto studzimy, przed podaniem posypujemy płatkami migdałów.


Komentarze

Pomidory pod pierzynką

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec