Pinsa z burratą, szynką i pomidorami

 Przepis na szybką przekąskę lub na małą kolację dla dwojga. Szybka w przygotowaniu pinsa z dodatkiem sera burrata, suszonymi pomidorami, szynką, oliwkami, całość podana ze świażą rukolą i soczystymi pomidorami.


Składniki:

1 gotowa pinsa (w mnie pełnoziarnista),

1 kulka sera burrata,

50 g suszonych pomidorów w oleju,

kilka oliwek,

2 cienkie plasterki cebulki,

4 duże plastry szynki lub 8 mniejszych,

2-3 łyżki passaty pomidorowej,

łyżeczka suszonej bazylii,

garść rukoli,

kilka plastrów pomidora.


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni grzanie góra dół.

Ciasto układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy passatą pomidorową, posypujemy bazylią.

Ser dzielimy na mniejsze kawałki układamy na cieście. Następnie odsączone z oleju suszone pomidory, oliwki, cebulę, szynkę zwiniętą w rulon.


 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, układamy rukolę, plastry pomidora i kroimy na kawałki.

Możemy podać np z sosem czosnkowym.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec