Ramen

Jest to moja opcja na zrobienie zupy typu Ramenu w domu. Dodatki mogą być dowolne - u mnie tym razem gotowane mięso, chrupiący plaster boczku, pikantne kiełki rzodkiewki, aromatyczny olej sezamowy i oczywiście jajko.


Składniki:

1 kg kości wieprzowych,

500 g porcji rosołowej z kurczaka,

duża cebula,

pół główki czosnku,

250 g makaronu ramen,

4 łyżki sosu sojowego,

przypawa miso w saszetkach - 2 sztuki,

plastry boczku,

jajko gotowe - najlepiej na półmiękko,

kiełki rzodkiewki,

2 łyżeczki oleju  sezamowego


Przygotowanie:

Kości oraz porcję rosołową zalewamy wodą do przykrycia. Zagotowujemy, następnie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą do przykrycia.
Cebulę obieramy kroimy na pół, czosnek obieramy i dodajemy wraz z cebulą do garnka.
Przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 5 godzin - jeśli będą jeszcze burzyny należy je odcedzić.

Bulion przecedzamy przez sitko, dodajemy sos sojowy, przyprawę miso. Doprowadzamy do wrzenia.

Makaron ramen przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Boczek smażymy bez dodatku tłuszczu na suchej patelni do zarumienienia.

Z porcji rosołowej i kości oddzielamy mięso.

Ugotowane jajko kroimy na pół.

Na półmisek wykładamy makaron, mięso, wlewamy wywar rosołowy, układamy plastry boczku, jajko oraz kiełki rzodkiewki, a całość skrapiamy olejem sezamowym.





Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec