Zimowy deser Bueno

 Deser z korzennymi ciasteczkami, budyniem dyniowym, bitą śmietaną, gorzką czekoladą, słodką konfiturą wiśniową oraz kawałami batonika Bueno.


Składniki:

200 g ciasteczek korzennych, 

2 budynie spice pumpkin latte,

600 ml mleka,

250 g sera mascarpone,

125 ml śmietany 30%,

śmietan fix,

3 łyżki cukru,

konfitura wiśniowa,

batoniki z nadzieniem orzechowym,

roztopiona orzka czekolada


Przygotowanie:

Ciasteczka rozdrabiamy.

Proszki budyniowe rozrabiamy w około 300 ml mleka, resztę podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru.
Dodajemy rozrobione budynie, mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje i będzie jednolity.

Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do wystygnięcia.

Do śmietany dodajemy śmietan fix, miksujemy 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, miksujemy jeszcze przez kilka chwil, następnie dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy, aż masa będzie sztywna i jednolita.

Na spód małych słoiczków wykładamy kolejno:

- pokruszone ciasteczka,

- budyń,

- po łyżeczce konfitury wiśniowej,

- masa śmietanowa,

- polewamy roztopioną gorzką czekoladą,

- kawałek batonika


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec