Deser z korzennymi ciasteczkami, budyniem dyniowym, bitą śmietaną, gorzką czekoladą, słodką konfiturą wiśniową oraz kawałami batonika Bueno.
Składniki:
200 g ciasteczek korzennych,
2 budynie spice pumpkin latte,
600 ml mleka,
250 g sera mascarpone,
125 ml śmietany 30%,
śmietan fix,
3 łyżki cukru,
konfitura wiśniowa,
batoniki z nadzieniem orzechowym,
roztopiona orzka czekolada
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabiamy.
Proszki budyniowe rozrabiamy w około 300 ml mleka, resztę podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru.
Dodajemy rozrobione budynie, mieszając co jakiś czas, aż zgęstnieje i będzie jednolity.
Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy do wystygnięcia.
Do śmietany dodajemy śmietan fix, miksujemy 2-3 minuty, następnie dodajemy cukier, miksujemy jeszcze przez kilka chwil, następnie dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy, aż masa będzie sztywna i jednolita.
Na spód małych słoiczków wykładamy kolejno:
- pokruszone ciasteczka,
- budyń,
- po łyżeczce konfitury wiśniowej,
- masa śmietanowa,
- polewamy roztopioną gorzką czekoladą,
- kawałek batonika
Komentarze
Prześlij komentarz