Wołowina po chińsku - czyli inspiracja na danie azjatyckie, które możemy wykonać w domu i podać z ryżem lub makaronem.
Składniki:
450 g wołowiny,
łyżka mąki,
1 p. przyprawy miso,
3-4 łyżki sosu sojowego,
ok 70 ml sosu słodko - pikantnego chilli,
łyżeczka imbiru w proszku,
3 średniej wielkości cebule,
czosnek - główka,
ziarna sezamu do posypania,
kilka plastrów ostrej papryczki do dekoracji,
ok 2 łyżek oleju
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w cieniutkie plastry. Zalewamy sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W tym czasie cebulę obieramy kroimy w grube półplastry, czosnek również obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Na patelnię dodajemy olej, rozgrzewamy, wrzucamy mięso,. Smażymy na dużym ogniu przez około 30 minut, mieszając.
Dodajemy cebulę, czosnek, imbir, przyprawę miso - mieszamy, podsmażamy do momentu, aż cebula będzie miękka.
Dodajemy sos słodko - pikantny chilli, dusimy jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie składki się połączyły w sosie.
Podajemy wraz z ryżem lub makaronem, posypujemy ziarnem sezamu, oraz kawałkami świeżej ostrej papryczki.
Komentarze
Prześlij komentarz