Wołowina w stylu azjatyckim

 Wołowina po chińsku - czyli inspiracja na danie azjatyckie, które możemy wykonać w domu i podać z ryżem lub makaronem.


Składniki:

450 g wołowiny,

łyżka mąki,

1 p. przyprawy miso,

3-4 łyżki sosu sojowego,

ok 70 ml sosu słodko - pikantnego chilli,

łyżeczka imbiru w proszku,

3 średniej wielkości cebule,

czosnek - główka,

ziarna sezamu do posypania,

kilka plastrów ostrej papryczki do dekoracji,

ok 2 łyżek oleju


Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w cieniutkie plastry. Zalewamy sosem sojowym, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W tym czasie cebulę obieramy kroimy w grube półplastry, czosnek również obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Na patelnię dodajemy olej, rozgrzewamy, wrzucamy mięso,. Smażymy na dużym ogniu przez około 30 minut, mieszając.

Dodajemy cebulę, czosnek, imbir, przyprawę miso - mieszamy, podsmażamy do momentu, aż cebula będzie miękka.

Dodajemy sos słodko - pikantny chilli, dusimy jeszcze przez 10 minut, aby wszystkie składki się połączyły w sosie.

Podajemy wraz z ryżem lub makaronem, posypujemy ziarnem sezamu, oraz kawałkami świeżej ostrej papryczki.



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec