Kapsalon

Szybkie danie fast-foodowe z frytkami, kurczakiem gyros, świezymi warzywami i pysznym sosem czosnkowym.

 

Składniki:

400 g filetu  z kurczaka,

3 łyżeczki przyprawy gros,

łyżeczka oleju,

750 g frytek,

250 g sera żółtego,

pół główki sałaty lodowej,

2 pomidory,

ogórek zielony,

pół czerwonej cebuli,

2 ogórki konserwowe,

ok 150 ml jogurtu grekiego,

2-3 ząbki czosnku,

łyęczka majonezu,

sól, 

łyżeczka oregano 


Przygotowanie:

 Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę gyros wraz z olejem - mieszamy.
Smażymy na rozgrzanej patelni, aż mięso będzie gotowe.

Frytki smażymy wg instrukcji na opakowaniu (we frytownicy lub w piekraniku)

Sałatę dzilimy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w półplastry, ogórki w plastry, cebulę w piórka.

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnke, sól, majonez oraz oregano

Ser ściaramy na grybysz oczkach.


Na dno naczynia żaroodpornego wykłądamy frytki, następnie mięso, posypujemy serem.

Zapiekamy całość przez około 15 minut w temperaturze 200 stropni.

Na ciepłe danie wykładamy sałatę i pozostałe warzywa.

Całość polewamy sosem czosnkowym,

możemy także posypać prażoną cebulką.


 



 

 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec