Sałatka ziemniaczana z boczkiem

 Sałatka ziemniaczana z boczkiem, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką oraz czerowną cebulą.

Dodatek do mięs na grilla, ale nie tylko.

 

Składniki:

600 g małych ziemniaków,

4 łyżeczki przyprawy do frytek i ziemniaków, 

200 g boczku parzonego w plastrach,

2 duże ogórki kiszone,

czerwona cebula, 

pęczek rzodkiewek

natka pietruszki,

sól 

 

Przygotowanie: 

Ziemniaki (młode zostawiamy w skórce, którą dokładnie myjemy, stare obieramy ze skóry) gotujemy w osolonej wodzie, ale tak aby się nie rozgotowałoy i zostału jeszcze lekko twarde. Kroimy na pół lub na ćwiartki większe ziemniaki.

Odcedzamy z wody, przekładamyna blache wyłozoną papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą do ziemiaków, podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minu aż będą miekkie.

Cebulę drobno siekamy, ogórkai rzodkiewkę kroimy w kostkę.

Boczek broimy na mniejsze kawałki, podsmażamy do zarumienienia.

Do ziemniaków dodajemy boczek, rzodkiewkę, cebulę, ogórka - całość mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros