Sałatka ziemniaczana z boczkiem, ogórkiem kiszonym, rzodkiewką oraz czerowną cebulą.
Dodatek do mięs na grilla, ale nie tylko.
Składniki:
600 g małych ziemniaków,
4 łyżeczki przyprawy do frytek i ziemniaków,
200 g boczku parzonego w plastrach,
2 duże ogórki kiszone,
czerwona cebula,
pęczek rzodkiewek
natka pietruszki,
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki (młode zostawiamy w skórce, którą dokładnie myjemy, stare obieramy ze skóry) gotujemy w osolonej wodzie, ale tak aby się nie rozgotowałoy i zostału jeszcze lekko twarde. Kroimy na pół lub na ćwiartki większe ziemniaki.
Odcedzamy z wody, przekładamyna blache wyłozoną papierem do pieczenia, posypujemy przyprawą do ziemiaków, podpiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minu aż będą miekkie.
Cebulę drobno siekamy, ogórkai rzodkiewkę kroimy w kostkę.
Boczek broimy na mniejsze kawałki, podsmażamy do zarumienienia.
Do ziemniaków dodajemy boczek, rzodkiewkę, cebulę, ogórka - całość mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz