16 marca 2012

Ekonomia gastronomia, czyli poprostu quiche

Ostatnio nakarmiłam Was makaronami i kurczakiem. Dzisiaj mała odmiana QUICHE.

W tej potrawie lubię to, że można zjeść ją praktycznie z każdym dodatkiem, bo ze wszystkim będzie smakować niezwykle.

Zawarte w tym przepisie składniki zostały dodane w wyniku czyszczenia lodówki z resztek.
Moim zdaniem to idealny sposób na niemarnowanie jedzenia.

Składniki:

ciasto:
200 gram mąki
100 g masła
1 duże jajko
szczypta soli
ew. 50 ml wody

nadzienie:
3 jajka
50 ml mleka
200 ml śmietany 18%
pół papryki zielonej
pół pomidora
średniej wielkości cebula
4 kabanosy drobiowe
pół ogórka zielonego
3 plasterki sera żółtego
majeranek, pieprz

Przygotowanie:

ciasto:

Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło (lepiej się wtedy łączą składniki). Lekko zagniatamy samymi palcami. Następnie wrzucamy jajko i szczyptę soli i zagniatamy dobrze na jednolitą masę.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min.

nadzienie:

Kabanosy kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy.
Ser, ogórka i pomidory kroimy w dużą kostkę, a paprykę w paski.
W misce rozbijamy jajka dodajemy mleko i śmietanę. Mieszamy.
Dodajemy kabanosy, cebulę, ser, pomidory, paprykę, majeranek (wg uznania) i ponownie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.
Wykładamy nim wysmarowaną lekko tłuszczem blachę do tart lub tortową robiąc brzegi.
Nakłuwamy dno widalcem.
Wylewamy masę jajeczną.
Pieczemy około 50 min w temperaturze 200 stopni, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

Smacznego:)



Według danych z TEJ strony, odczytując wykres tam opublikowany i odnosząc się do produktów z mojego przepisu, chciałabym zauważyć iż po 1. u mnie się NIC nie zmarnuje, a po 2., że aż 37% ankietowanych Polaków wyrzuca wędliny, 19% warzywa, 7% mleko, 6% ser, 1 % jajka.
A z tych właśnie produktów można zrobić wyżej wspomniane quiche...

Najważniejsze przy ekonomii gotowania jest, moim zdaniem, przede wszystkim robienie listy zakupów zanim się na nie pójdzie, unikniemy w ten sposób "zbędnych" produktów i wydania zbyt dużej ilości gotówki.
Nie dajmy się zwariować promocjom! Często zachęceni jakąś okazją kupujmy bez namysłu, produkty, które w ogólne nie są nam potrzebne.
Przed zakupami zaplanujmy co w najbliższym czasie będziemy jedli chociażby na obiad.
Gdy jednak na koniec tygodnia, zostaną Wam jakieś "resztki", NIE WYRZUCAJCIE ich! Pomyślcie kreatywnie, co z tego można by pysznego przyrządzić.
Nie ma produktów, których nie można by było wykorzystać w procesie "czyszczenia lodówki", "ekonomicznego kucharzenia".

Następny razem zanim wyrzucisz coś do jedzenia ZASTANÓW SIĘ DWA RAZY!

Zasady oszczędnego gotowania znajdziesz TUTAJ.

NIE MARNUJMY JEDZENIA!

9 komentarzy:

  1. cokolwiek dodamy do takiego dania - będzie dobre. najlepszy sposób na apetyczne czyszczenie lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu taka jest idea akcji-konkursu "ekonomiczne gotowanie":D
      i powinniśmy to przesłanie stosować również na co dzień:)

      Usuń
  2. ale pyszna! nadzienie wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  3. I o to chodzi, pyszne i ekonomiczne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki quiche to naprawdę świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, nigdy takiego quiche nie robiłam, a wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować!:)

      Usuń
  6. Również uwielbiam takie dania, a połączenie składników tego nadzienia zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...