26 kwietnia 2012

Kotlety z jajkiem niespodzianką w środku!

Dam Wam dzisiaj przykład jak można urozmaicić znane wszystkim danie: kotlety mielone. Przysmak praktycznie każdego Polaka. Gości na różnych uroczystościach, ale i na zwykłych domowych obiadkach u mamy.
Dziś wersja z "jajkiem niespodzianką".

Składniki:

450 g mięsa mielonego z indyka
sucha bułka z przedziałkiem
5 jajek
ok 5 łyżek bułki tartej
garść kopru
mała cebula dymka
sól, pieprz
majeranek, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Przygotowanie:

Namoczyć suchą bułkę w wodzie, tak aby była cała miękka. Dobrze odsączyć ją z wody. Dodać mięso, jedno jajko, bułkę tartą, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek.

Drobno posiekać koper i cebulę i dodać do reszty składników.
Zagnieść dokładnie mięso na jednolitą masę.

W tym samym czasie ugotować na twardo 4 jajka.
Gdy już będą gotowe, obrać ze skorupki i przekroić na pół. Posypać lekko solą.

Następnie bierzemy trochę mięsa mielonego, formujemy z niego mały okrągły placek (nie za cienki), kładziemy na nim połówkę jajka i następnym plackiem z mięsa owijamy jajko. Musi być szczelnie zamknięte, wtedy możemy uformować go na kształt dużych kotletów (kulki).

Smażymy z obu stron na małym ogniu, aż zobaczymy, że mięso jest gotowe.

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami (małosolnymi, kiszonymi lub konserwowymi).

Smacznego:)




3 komentarze:

  1. u mnie jest coś takiego zwykle w formie dużej pieczeni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również piekę to w dużej formie i nazwane jest to pieczenią rzymską, a jako pojedyncze kotleciki z jajkiem, robiłam jajka po szkocku. Tak czy inaczej pychotka i Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Raczej nie jadam takich tradycyjnych dań jak kotlety mielone, ale teraz na nie spojrzałam i nabrałam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...