23 grudnia 2014

Sernik pomarańczowy na cynamononowym spodzie, z polewą czekoladową

Składniki:

na ciasto:
200 g mąki
100g cukru
150g masła
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

sernik:
1 kg sera mielonego na sernik
250 g cukru
budyń śmietankowy
starta skórka z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
4 jajka

Polewa:
czekolada gorzka
łyżka margaryny
5łyżek mleka


Przygotowanie:
ciasto:
Wszystkie składniki łączymy na ciasto kruche.
Jednolitą masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

sernik:
Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę.
Sernik, cukier, żółtka, budyń, skórkę z pomarańczy i sok łączymy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo dodajemy białka mieszając łyżką.

Ciastem wykładamy formę do torownicy. Spód i boki.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze180st.
Następnie na ciasto wylewamy sernik. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 st. - aż sernik nam się zarumieni od góry.


Gdy sernik ostygnie polewamy do polewą czekoladową (mieszamy w rondelku do uzyskania jednolitej konstystencji masła, mleka, czekolady).


Możemy ozdobić np. kandyzowaną skórką z pomarańczy.



1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...