8 kwietnia 2015

Ciasto piaskowiec

Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
4 jajka
150 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miskując.
Żółtka oddzielamy od białek.
Dodajemy je stopniowo do masy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
W osobnej misce mieszamy mąki, które potem dodajemy do masy jajeczno - maślanej, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka.
Mieszamy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni w formie o długości 25 cm.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V

11 komentarzy:

  1. Lubię takie ucierane ciasta, bo zawsze sie udają

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ucierane ciasta, bo zawsze sie udają

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ucierane ciasta, bo zawsze sie udają

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawał takiego ciacha, szklanka mleka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie proste ciasta, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...