Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
4 jajka
150 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miskując.
Żółtka oddzielamy od białek.
Dodajemy je stopniowo do masy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
W osobnej misce mieszamy mąki, które potem dodajemy do masy jajeczno - maślanej, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka.
Mieszamy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni w formie o długości 25 cm.
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
4 jajka
150 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miskując.
Żółtka oddzielamy od białek.
Dodajemy je stopniowo do masy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
W osobnej misce mieszamy mąki, które potem dodajemy do masy jajeczno - maślanej, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka.
Mieszamy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni w formie o długości 25 cm.
Smacznego!
Pycha :-)!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się doskonale!
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda!
OdpowiedzUsuńLubię takie ucierane ciasta, bo zawsze sie udają
OdpowiedzUsuńLubię takie ucierane ciasta, bo zawsze sie udają
OdpowiedzUsuńLubię takie ucierane ciasta, bo zawsze sie udają
OdpowiedzUsuńKawał takiego ciacha, szklanka mleka i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho do kawki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste ciasta, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń