Ciasto piaskowiec

Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
4 jajka
150 g cukru
szczypta soli

Przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas miskując.
Żółtka oddzielamy od białek.
Dodajemy je stopniowo do masy, a białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
W osobnej misce mieszamy mąki, które potem dodajemy do masy jajeczno - maślanej, mieszając łyżką, aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy stopniowo ubite białka.
Mieszamy.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni w formie o długości 25 cm.

Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec