3 stycznia 2016

Barszcz czerwony z domowym makaronem

Składniki:

na zupę:
3 duże buraki,
2 duże marchewki
2 udka z kurczaka,
2-3 ziela angielskie,
2-3 liście laurowe,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki cukru
sól, pieprz do smaku.

na makaron:
2 szklanki mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
kilka łyżek letniej wody

Przygotowanie:

Buraki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kurczakiem, zielem oraz liściem laurowym do miękkości. Odsączamy. Dodajemy sok z cytryny, cukier i doprawiamy solą wraz z pieprzem.


Składniki zagniatamy na jednolitą masę, taką, żeby gładko odchodziła od ręki,
Rozwałkowujemy bardzo cienko. Za pomocą noża tniemy paski - około 3mm szerokości i ok 10 cm długości.
Pozostawiamy na kilka minut na stolnicy.
Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (dość szybko).





2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam barszczu z makaronem, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie często jada się czerwony barszcz z makaronem. Polecam spróbować:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...