Ciasto Kilmandżaro

Ciasto na biszkopcie z jabłkami i masą budyniową. Niby zwykłe, a robi piorunujące wrażenie smakowe. Puszyste, wilgotne i idealnie słodkie.




Składniki:
(na dużą blachę 26cm x 40cm)

biszkopt:
8 jajek
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżka oleju
szczypta soli

masa jabłkowa:
2kg jabłek
25g masła
3 galaretki cytrynowe

masa budyniowa:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
250 g masła
2 żółtka

dodatkowo:
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tartce.


Smażymy na maśle przez około 15 minut aż będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy.
Dodajemy galaretki i mieszamy.
Dusimy jeszcze przez minutę i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka oraz olej.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa placki.



Do szklanki mleka dodajemy cukier i podgrzewamy.
Druga szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do ciepłego mleka i gotujemy na budyń.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do gładkości.

Na pierwszy biszkopt wykładamy masę jabłkowa, następnie budyniowa i przykrywamy drugim biszkoptem.


Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby wszystkie masy stężały.


Komentarze

Prześlij komentarz