17 października 2016

Kurczak z rosołu z przyprawami i z pieczonymi ziemniakami

Gdy zostaje nam kurczak, na którym gotowany był rosół, to zazwyczaj dajemy go później do zupy pomidorowej lub do krupniku. Czasami podpiekam też udka w całości z przyprawami.
A dziś: kurczak w mieszance przypraw z pieczonymi ziemniaczkami - fajna opcja na drugie danie po rozgrzewającym rosole.

Składniki:
4 ugotowane udka z kurczaka,
mieszanka przypraw do dań z drobiu,
2 łyżki masła

800 g ziemniaków,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Udka z kurczaka obieramy ze skóry i kości .
Posypujemy mieszanką przypraw do drobiu - tak, aby przyprawa była wszędzie.
Podsmażamy kilka chwil na maśle.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasy ok 0,5 cm.
Posypujemy przyprawami, solą i pieprzem.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 35-40 minut, do miękkości, w między czasie raz przemieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...