Gołąbki z młodej kapusty

 Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na pyszny letni obiad.
Sprawdź także przepis na gołąbki bez zawijania.


Składniki:

(na ok 14 gołąbków)

 

700g mięsa mielonego, 

główka młodej kapusty,

cebula,

100 g ryżu (waga przed ugotowaniem),

jajko,

2 łyżki bułki tartej,

pęczek koperku,

5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego,

sól, pieprz,

bulion

 

Przygotowanie:

Z kapusty usuwamy pierwsze liście.
Całą główkę parzymy we wrzątku na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy ostrożnie kolejne liście - uwaga będą gorące, a nie można zrobić dziury w liściach.

Ryż gotujemy przez 10 minut - odcedzamy i studzimy.

Cebulę drobno siekamy.

Do mięsa dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu, jajko, ryż, bułkę tartą, posiekany koperek oraz cebulę. Dokładanie mieszamy.

Na każdy liść nakładamy porcję mięsa. Zawijamy najpierw boki a potem w ciasny rulon, tak, aby farsz pozostał w środku liścia.
Przekładamy go garnka, zalewamy bulionem, tak, aby przykrył nam gołąbki, gotujemy na małym ogniu przez 50 minut.
Następnie wyjmujemy gołąbki, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy oraz pieprz - mieszamy. Sos możemy zagęścić mąką (do zimnej wody dodajemy mąkę - należy dobrze rozmieszać, dodać do sosu pomidorowego, zamieszać, zagotować przez 3-4 minuty)
Wkładamy gołąbki do sosu pomidorowego, gotujemy razem na małym ogniu jeszcze przez 10minut.


Komentarze

Prześlij komentarz