Deserki na bazie bitej śmietany, sera mascarpone i kakao, podane z dżemem wiśniowym, gorzką czekoladą oraz batonikami.
Składniki:330 ml śmietany 30%
500 g sera mascarpone,
4 łyżki cukru,
2 łyżki kakao,
1/3 szklanki mleka + kilka łyżek,
dżem wiśniowy dobrej jakości,
11 okrągłych biszkoptów,
11 kawałków czekolady lub batoników czekoladowych typu kinder chocolate (dzielimy na pół)
Przygotowanie:
Biszkopty dzielimy na pół. Nasączamy delikatnie w mleku. Wkładamy do pojemniczków.
Następnie wykładamy po łyżeczce dżemu.
Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, dodajemy cukier oraz stopniowo mascarpone oraz kakao do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy na dżem do pojemniczków.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy desery, wkładamy po kawałku czekolady lub batoników.
Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Ekstra! W sam raz dla miłośników czekolady
OdpowiedzUsuńPyszny słodki deserek i propozycja dla gości.
OdpowiedzUsuńMoje dziecko byłoby w siódmym niebie :D
OdpowiedzUsuńChętnie skuszę się na taki jeden.
OdpowiedzUsuń