Deserki czekoladowe

Deserki na bazie bitej śmietany, sera mascarpone i kakao, podane z dżemem wiśniowym, gorzką czekoladą oraz batonikami.

Składniki:

330 ml śmietany 30%

500 g sera mascarpone,

4 łyżki cukru,

2 łyżki kakao,

1/3 szklanki mleka + kilka łyżek,

dżem wiśniowy dobrej jakości,

11 okrągłych biszkoptów,

11 kawałków czekolady lub batoników czekoladowych typu kinder chocolate (dzielimy na pół)


Przygotowanie:

Biszkopty dzielimy na pół. Nasączamy delikatnie w mleku. Wkładamy do pojemniczków.

Następnie wykładamy po łyżeczce dżemu.

Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, dodajemy cukier oraz stopniowo mascarpone oraz kakao do uzyskania jednolitej masy.

Wykładamy na dżem do pojemniczków.

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy desery, wkładamy po kawałku czekolady lub batoników.

Chłodzimy kilka godzin w lodówce.





Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec