Chociaż fasola pęcznieje jeszcze w żołądku, to ja mogę zjeść jej na prawdę rekordowe ilości!
Z łakomstwa!
I ta kiełbaska, która się pojawia między fasolkami, ten wspaniały aromat pomidorów!
750 g fasolki Jaś ( ja kupuję jedną z tych mniejszych)
laska kiełbasy zwyczajnej lub chłopskiej
2 cebule
przecier pomidorowy duży
sól, pieprz, majeranek, kminek, natka pietruszki
Fasolkę myjemy i moczymy całą noc w dużym garnku, ponieważ zwiększy ona swoją objętość.
Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Kiełbaskę i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do fasoli.
Gotową fasolę zaprawiamy przecierem pomidorowym, przyprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i odrobiną kminku.
Pozostawiamy na małym ogniu około 5 minut.
Fasolkę wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
(Nadmiar fasolki, która ewentualnie zostanie po obiedzie, można zamrozić)
Z łakomstwa!
I ta kiełbaska, która się pojawia między fasolkami, ten wspaniały aromat pomidorów!
Składniki:
750 g fasolki Jaś ( ja kupuję jedną z tych mniejszych)
laska kiełbasy zwyczajnej lub chłopskiej
2 cebule
przecier pomidorowy duży
sól, pieprz, majeranek, kminek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy i moczymy całą noc w dużym garnku, ponieważ zwiększy ona swoją objętość.
Następnego dnia gotujemy do miękkości.
Kiełbaskę i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do fasoli.
Gotową fasolę zaprawiamy przecierem pomidorowym, przyprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością majeranku i odrobiną kminku.
Pozostawiamy na małym ogniu około 5 minut.
Fasolkę wykładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
(Nadmiar fasolki, która ewentualnie zostanie po obiedzie, można zamrozić)
Smacznego:)
Ojjj też mam zawsze ten dylemat. Jak nie święta, to urodziny, jak nie urodziny to chrzest, komunia, wesele itp., itd....
OdpowiedzUsuńa fasolkę uwielbiam
Witam.
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nie znoszę dań z fasoli i grochu, bo są ciężkie dla mojego żołądka i nie przepadam za ich smakiem. Ale każdy jada to, co lubi. Fajnie prowadzony blog, pozdrawiam. :)