Przejdź do głównej zawartości

NOWA AKCJA!!

Drogi studencie/studentko, bądź też absolwentko, zbliża się nasz pogrom! SESJA!
W prawdzie to za dwa miesiące, ale ten czas zleci szybko....
Nieprzespane noce spędzone nad książkami, desperackie pożyczanie notatek, bieganie po bibliotekach .... stres ...


Aby umilić Nam trochę ten czas nauki, chciałabym zaproponować Wam akcję SESJA!
Będzie ona trwała od 1 maja do 15 lipca.

I moja propozycja jest taka:


- dodajecie przepisy, które byłby przekąską w trakcie nauki. (może jakiś szybki muffinek, albo napój kawowy, mieszanka studencka z jogurtem, sałatka z orzechami ...? Coś szybkiego w przygotowaniu, żeby nie tracić cennego czasu, na naukę oczywiście, coś co da nam porządnego kopa energetycznego / witaminowego.
- przepis powinien w tytule zawierać nazwę potrawy
- miło by było zobaczyć też foto
- dodajemy przepisy, tylko z czasu trwania akcji
- wklejcie baner akcji pod przepisem.

Nawet jeśli nie jesteś studentem/studentką możesz uczestniczyć w akcji i wspierać innych.

Także do dzieła! 3 ... 2 ...1 .... SESJA START!


* Akcja organizowana na Mikserze.


p.s.

Zapraszam na Specjalne wydanie galaretki z herbaty:)



 I na Babeczki bez pieczenia:)



Komentarze

  1. Świetny pomysł z tymi przepisami, ale na razie jakoś w głowie mam pustkę ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Jaglanka ze śliwką i orzechami włoskimi

Uwielbiam takie śniadania na ciepło z sezonowymi owocami.
Śliwki, miód, zapach cynamonu = pyszny początek dnia!


Składniki:
4 łyżki płatków jaglanych,
1/3 szklanki mleka,
łyżeczka miodu,
2-3 duże śliwki węgierki,
szczypta cynamonu,
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Do mleka dodajemy płatki, podgrzewamy.
Śliwkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w grube plastry. Dodajemy miód oraz cynamon - prażymy w rondelku pod przykryciem przez 5 minut, mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna.
Orzechy siekamy.
Na miskę wykładamy jaglankę, śliwki, posypujemy orzechami.

Dodając więcej miodu uzyskacie pyszny gęsty sos z cynamonem.

Sałatka z kurczakiem gyros

Moja wersja sałatki gyros. Świetnie sprawdzi się na imprezach, spotkaniach rodzinnych lub jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki:
150 g mixu sałat,
2 duże pomidory,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
2 duże ogórki małosolne lub konserwowe,
1 duża pierś z kurczaka,
2 łyżeczki przyprawy gyros,
łyżeczka oleju,
2 łyżeczki majonezu,
5 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek.

Kopytka dyniowe (kluski dyniowe)

Wystarczy dodać jeden mały składnik, aby zwyczajne kopytka nabrały pięknego jesiennego koloru! Możemy podać je razem z gulaszem grzybowym lub po prostu posypane delikatnie tymiankiem.



Składniki:
ok 1,5 kg ziemniaków,
3/4 puree z dyni,
ok 2 1/2 szklanki mąki (plus do podsypania),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 żółtko,
1/2 łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto.
Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko zamieszać wodą, żeby nie przywarły do dna.
Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Smacznego!



Grzyby marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie to kolejny sposób na wykorzystanie zebranych grzybów. 

Składniki:
ok 1 kg małych podgrzybów
kilka sztuk maślaków
2 szklanki octu 10%
6 szklanek wody,
1 1/3 szklanki cukru,
3 łyżki soli,
ziarna pieprzu czarnego,
ziele angielski,
liście laurowe,
ok 2 łyżeczek gorczycy

Przygotowanie:
Grzyby oczyszaczamy i myjemy. Najlepiej wybierać mniejsze - jeśli są większe przeciąć na 2 - 3 części.
Grzyby gotujemy ok 15 minut, po tym czasie powinny pojawić się tzw. burzyny. Należy wtedy wylać wodę - przecedzić grzyby i ponownie zalać zimną wodą - tak, aby je przykryła. Solimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut.

Zalewa:
Wodę zagotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut.

Na dno słoików dajemy po 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy.
Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 słoiki po ok 500 -520g).
Zalewamy gorącą zalewą. Dokładnie zakręcamy obracamy do góry dne…

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Pigwa do herbaty

Zamiast cytryny do jesiennej herbatki. 

Składniki:
500 g pigwy
ok 350-400 g cukru

Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Dzielimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Możemy przekroić na jeszcze mniejsze kawałki (ja tak zrobiłam).
Owoce zasypujemy cukrem. Co jakiś czas przemieszać.
Pozostawić na noc.
Przechowywać w lodówce.