Miękka, bardzo aromatyczna, super gratka dla kawoszy, z małym % dla podkreślenia smaku. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam!
Inspiracją był przepis Kasi.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
180 g miękkiej margaryny,
3 jajka
5 łyżek mleka,
czubata łyżka kakao,
syrop:
150 ml likieru kawowego,
100 ml gorącej wody,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobnej,
2 łyżki cukru pudru,
lukier:
łyżka kawy rozpuszczalnej drobnej,
2 łyżki ciepłego mleka,
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka i mleko
W osobnej misce mieszamy suche składniki: maka, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy na jednolitą masę.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Syrop: rozpuszczamy kawę w wodzie, dodajemu cukier i likier - mieszamy.
Po upieczeniu babki wyjmujemy ją na około 15-20 minut z formy. Do formy na babkę wlewamy nasz syrop, gdy babka lekko ostygnie wkładamy ją z powrotem do formy, żeby nim nasiąknęła na około 5 minut.
Po tym czasie wykładamy babkę na talerz - kładziemy talerz na babce i energicznym ruchem odwracamy.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Lukier:
Kawę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i energicznie mieszamy.
Lukrujemy babkę.
Inspiracją był przepis Kasi.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
180 g miękkiej margaryny,
3 jajka
5 łyżek mleka,
czubata łyżka kakao,
syrop:
150 ml likieru kawowego,
100 ml gorącej wody,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobnej,
2 łyżki cukru pudru,
lukier:
łyżka kawy rozpuszczalnej drobnej,
2 łyżki ciepłego mleka,
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo jajka i mleko
W osobnej misce mieszamy suche składniki: maka, proszek do pieczenia, kakao. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy na jednolitą masę.
Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Syrop: rozpuszczamy kawę w wodzie, dodajemu cukier i likier - mieszamy.
Po upieczeniu babki wyjmujemy ją na około 15-20 minut z formy. Do formy na babkę wlewamy nasz syrop, gdy babka lekko ostygnie wkładamy ją z powrotem do formy, żeby nim nasiąknęła na około 5 minut.
Po tym czasie wykładamy babkę na talerz - kładziemy talerz na babce i energicznym ruchem odwracamy.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Lukier:
Kawę rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i energicznie mieszamy.
Lukrujemy babkę.
Wygląda pięknie, tak elegancko
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńOj dawno nie jadłam :) Muszę w końcu zrobić :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, na konkurs :)
poezja-smakow.blogspot.com
Zajrzę:)
Usuńwłaśnie tego przepisu szukałem !!! ostatnio ponad rok temu jadłem taką babkę u znajomych ! :)
OdpowiedzUsuńBabka wyszła świetna, także szczerze i serdecznie polecam!
UsuńOoo...taki kawałek do herbaty...cudo!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń