Chociaż przepis na sernik z rosą znajdziecie już na moim blogu TUTAJ, to ulepszyłam przepis i zamiast tradycyjnego spodu jest czekoladowe.
Składniki:
spód:
2 1/2 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka kakao,
łyżeczka cynamonu,
130-140 g masła,
2 żółtka
masa twarogowa:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
1/2 szklanki oleju,
3 szklanki mleka,
4 żółtka,
2 całe jajka
2 budynie waniliowe,
przyprawa do sernika,
1 szklanka cukru
rosa:
6 białek,
szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Wykładamy na blachę wysmarowaną lekko masłem. Podpiekamy 10minut w temperaturze 200 stopni.
Mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy olej, jajka. Mieszamy. Następnie pozostałe składniki i miksujemy. Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na spód.
Pieczemy 50minut w temp, 200 stopni.
Białka ubijemy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na sernik, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 20-25minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
Składniki:
spód:
2 1/2 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka kakao,
łyżeczka cynamonu,
130-140 g masła,
2 żółtka
masa twarogowa:
1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego,
1/2 szklanki oleju,
3 szklanki mleka,
4 żółtka,
2 całe jajka
2 budynie waniliowe,
przyprawa do sernika,
1 szklanka cukru
rosa:
6 białek,
szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem. Wykładamy na blachę wysmarowaną lekko masłem. Podpiekamy 10minut w temperaturze 200 stopni.
Mleko mieszamy z cukrem. Dodajemy olej, jajka. Mieszamy. Następnie pozostałe składniki i miksujemy. Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na spód.
Pieczemy 50minut w temp, 200 stopni.
Białka ubijemy z cukrem pudrem na sztywno. Wykładamy na sernik, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok 20-25minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
Komentarze
Prześlij komentarz