3bit bez pieczenia



Składniki
(na dużą blachę):
4 opakowania herbatników po 150g,
masa kajmakowa krówka 510 g,
2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii,
700 ml mleka
3 łyżki cukru,
220 g masła ,
500 g śmietany 36%,
Śnieżka do bitej śmietany,
100g gorzkiej czekolady.


Przygotowanie:

Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy.

Na dno dużej blachy wykładamy 1 warstwę herbatników.
Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.
Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki.
Wykładamy na pokruszone herbatniki.

Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto.
Wstawiamy do lodówki na noc.

Komentarze

  1. Jedno z moich ulubionych ciast, na jednym kawałku nigdy się nie kończy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! na jednym kawałku to się nie kończy!:)

      Usuń
  2. Swego czasu to było takie kultowe ciasto, a ostatnio przez nas zapomniane, jadłam chyba ostatni raz hmm.. ze dwa lata temu :D
    Zamiast herbatników używałam krakersów, bo nadają fajne przełamanie smaków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O w sumie może to być faktycznie bardzo ciekawe połączenie - bardzo słodkiej krówki i słonych krakersów:)

      Usuń
  3. To wspaniałe ciacho, apetycznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawda krakersy nadają smak robiłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec