Składniki
(na dużą blachę):
4 opakowania herbatników po 150g,
masa kajmakowa krówka 510 g,
2 budynie waniliowe z dodatkiem wanilii,
700 ml mleka
3 łyżki cukru,
220 g masła ,
500 g śmietany 36%,
Śnieżka do bitej śmietany,
100g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałą część zagotowujemy. Dodajemy budyń, cukier i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy.
Na dno dużej blachy wykładamy 1 warstwę herbatników.
Na nią wykładamy masę kajmakową i kolejną warstwę herbatników.
Na nich układamy masę budyniową, którą posypujemy pozostałymi rozkruszonymi herbatnikami.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem Śnieżki.
Wykładamy na pokruszone herbatniki.
Czekoladę ścieramy na tartce. Posypujemy całe ciasto.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Jedno z moich ulubionych ciast, na jednym kawałku nigdy się nie kończy.
OdpowiedzUsuńOj tak! na jednym kawałku to się nie kończy!:)
UsuńSwego czasu to było takie kultowe ciasto, a ostatnio przez nas zapomniane, jadłam chyba ostatni raz hmm.. ze dwa lata temu :D
OdpowiedzUsuńZamiast herbatników używałam krakersów, bo nadają fajne przełamanie smaków
O w sumie może to być faktycznie bardzo ciekawe połączenie - bardzo słodkiej krówki i słonych krakersów:)
UsuńTo wspaniałe ciacho, apetycznie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrawda krakersy nadają smak robiłam
OdpowiedzUsuń