Wiosną młoda kapusta to jeden z koniecznych dodatków obiadowych. Dobrze smakuje ze zwykłym mielonym czy schabowym, ale ciekawe połączenie stanowi z knedlami z truskawkami.
Składniki:
główka młodej kapusty,
mała cebula
pęczek koperku,
ok 2 szklanek wywaru warzywnego,
2-3 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek.
Szatkujemy wraz z cebulą.
Do wywaru warzywnego dodajemy kapustę, ziele oraz liście laurowe. /wywar musi zakrywać kapustę/
Dusimy do miękkości - co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy posiekany koperek.
Składniki:
główka młodej kapusty,
mała cebula
pęczek koperku,
ok 2 szklanek wywaru warzywnego,
2-3 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek.
Szatkujemy wraz z cebulą.
Do wywaru warzywnego dodajemy kapustę, ziele oraz liście laurowe. /wywar musi zakrywać kapustę/
Dusimy do miękkości - co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy posiekany koperek.
uwielbiam, tyle że ja nie jem już z niczym, ew. z pieczywem :)
OdpowiedzUsuń