Pieczona łopatka (wędlina na kanapki)

Pieczone mięso w marynacie z majonezu i przypraw. Pyszna, soczysta, dobrze doprawiona domowa wędlina.

Zobacz także inne przepisy na domową wędlinę.

 


Składniki:

ok 1kg łopatki wieprzowej,

sól peklowa,

3-4 ziarna ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

3 łyżki majonezu,

2 łyżki oleju,

łyżeczka słodkiej papryki,

łyżeczka pieprzu ziołowego,

3 ząbki czosnku

 

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowujemy solankę: w gorącej wodzie rozpuszczamy sól peklową (wg instrukcji na opakowaniu -proporcje gramy soli na kg kilogramy mięsa, bez przypraw, ). Studzimy, dodajemy ziele liście laurowe i mięso.
Najlepiej mieć takie naczynie, aby mięso było całkowicie przykryte przez wodę.

Wstawiamy do lodówki na 3 dni.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki, za pomocą ręcznika papierowego osuszamy.

Do miseczki dodajemy majonez, olej, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie mieszamy.

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (z przykryciem) , smarujemy marynatą z każdej strony. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mięso wyjmujemy około godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury.

Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.

Komentarze

Pomidory pod pierzynką

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec