Po ugotowaniu zupy, upieczeniu ciasta czy placków z dyni można wykorzystać jeszcze pestki!
Oczyszczamy je z niejadalnego miąższu, opłukujemy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Rozkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby nie leżały jedna na drugiej.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 100 stopni i suszymy przez około 25 minut.
W międzyczasie należy przemieszać.
Najlepiej jeśli piekarnik będzie lekko uchylony.
Tak przygotowane pestki, możemy dodać do: zupy, pieczywa, sałatek i wielu innych.
Oczyszczamy je z niejadalnego miąższu, opłukujemy na sitku i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Rozkładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby nie leżały jedna na drugiej.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 100 stopni i suszymy przez około 25 minut.
W międzyczasie należy przemieszać.
Najlepiej jeśli piekarnik będzie lekko uchylony.
Tak przygotowane pestki, możemy dodać do: zupy, pieczywa, sałatek i wielu innych.
Dynię uwielbiam, ale pestki... no nie, nie są dla mnie :)
OdpowiedzUsuńoo ciekawy wpis :) Dzięki za pomysł, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuń