Słodko - paprykowo - ketchupowy kurczak, do tego warzywa i obowiązkowo sos Tatarski Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu!
Składniki:
500 g piersi z kurczaka,
pół dużej papryki czerwonej,
pół dużej papryki żółtej,
sredniej wielkości cukinia,
2 cebule,
5-6 dużych pieczarek,
marynata:
6 łyżek oleju,
2 łyżki ketchupu,
łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
szczypta ostrej papryki,
szczypta czarnego mielonego pieprzu,
łyżeczka suszonej natki pietruszki,
pół łyżeczki cukru
dodatkowo:
sos Tatarski WINIARY
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut.
W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki.
Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini.
Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe.
Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka,
pół dużej papryki czerwonej,
pół dużej papryki żółtej,
sredniej wielkości cukinia,
2 cebule,
5-6 dużych pieczarek,
marynata:
6 łyżek oleju,
2 łyżki ketchupu,
łyżeczka papryki czerwonej słodkiej,
szczypta ostrej papryki,
szczypta czarnego mielonego pieprzu,
łyżeczka suszonej natki pietruszki,
pół łyżeczki cukru
dodatkowo:
sos Tatarski WINIARY
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem.
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut.
W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki.
Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini.
Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe.
Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
dziękuję:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygladają
OdpowiedzUsuń