Gofry z malinami w przezroczystej galaretce

W naszym domu do sprzętów dołączyła ostatnio gofrownica, którą wykorzystujemy i testujemy maksymalnie. W ten weekend na deser były gofry z kremem czekoladowym, bitą śmietaną i malinami w przezroczystej galaretce. Polecam - spróbujecie też sami w domu!

Składniki:
na ciasto gofrowe:
2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju,
1 1/3 szklanka mleka,
1/3 szklanki cukru

dodatkowo:
2-3 łyżki kremu czekoladowego lub orzechowego,
posypka czekoladowa,
250 ml śmietanki 36 %,
2 łyżki cukru pudru,
duża garść malin,
galaretka przezroczysta winogronowa Winiary

Przygotowanie:

ciasto gofrowe:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej.
Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników.
Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut.

dodatki:
Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wody. Studzimy.
Dzielminy na dwie części - przekładamy najlepiej do podłużnego pojemnika i do jednej dodajemy maliny (zostawiamy kilka sztuk do dekoracji).
Wstawiamy do lodówki, czekamy, aż galaretka całkiem stężeje.
Kroimy ją na mniejszą i większą kostkę.

Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem - najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Gofra smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego, nakładamy bitą śmietanę, a na niej układamy owoce w galaretce i galaratkę przezroczystą Winiary, całość posypujemy posypką i świeżymi malinami.


Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Komentarze

Prześlij komentarz