Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, następnego dnia tylko chwilę czekemy przed włożeniem do piekarnika. Bułki pieką się szybko- na weekendowe śniadanie idealne. Dodatek w postaci pestek dyni dodaje im chrupkośc i smaku.
Składniki:
(na ok 4- 5 bułek)
10 g świeżych drożdży,
2 łyżki mąki żytniej,
7 łyżek mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
łyżka pestek dyni + pestki do posypania,
łyżka oleju,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 1/4 szklanki wody oraz łyżką mąki, cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 20minut.
Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki.
Podsypujemy lekko mąką z góry. Miskę z zarobionym ciastem przykywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Następego dnia, wymyjemy i lekko zagniatamy - w razie potrzeby podsypać mąką. Masę dzielimy na 4-5 części i formujemy kulki. Wierzch posypujemy pestkami.
Władamy do nagrzanego naczynia żaroodpornego, do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut.
jak ja chciałbym uzyskać bułki takiej konsystencji z mąki bezglutenowej, wiele wypieków miałem i niestety nie wychodzi :(
OdpowiedzUsuńNie pracowałam na mące bezglutenowej, więc nawet nie wiem jak i co mogłabym podpowiedZieć.
UsuńRobiłam tylko taki chleb bezglutenowy i był smaczny
http://lena-gotuje.blogspot.com/2016/04/bezglutenowy-chleb-bez-maki-i-drozdzy.html?m=1
😄