Ciasto do niedzielnej kawki. Słodkie, kruche, a zarazem lekko wilgotne. Do tego ciasta najlepiej wybrać jabłka kwaskowe.
Składniki:
3 jabłka średniej wielkości,
1 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek cukru,
170 g masła,
150 g jogurtu typu greckiego
jajko
Przygotowanie:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier, jogut. Łączmy wszystko w jednolitą i elastyczną masę. Dzielimy na dwie równe części.
Dno i boki okrągłej formy smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wykładamy połową masy dno.
Jabłka obieramy, kroimy na pół,usuwamy pestki. Układamy na cieście.
Drugą część masy rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka.
Pieczemy 35-40 minut w temparaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie lukrujemy.
Składniki:
3 jabłka średniej wielkości,
1 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek cukru,
170 g masła,
150 g jogurtu typu greckiego
jajko
Przygotowanie:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier, jogut. Łączmy wszystko w jednolitą i elastyczną masę. Dzielimy na dwie równe części.
Dno i boki okrągłej formy smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wykładamy połową masy dno.
Jabłka obieramy, kroimy na pół,usuwamy pestki. Układamy na cieście.
Drugą część masy rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka.
Pieczemy 35-40 minut w temparaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie lukrujemy.
mniam, wspaniale puszysty :)
OdpowiedzUsuń